Biotin vagy más néven B-7 vitamin
Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a biotin hiánybetegsége ritkán fordul elő. Az egészséges bélflóra a napi szükséges mennyiség többszörösét is képes előállítani. Ugyanakkor számos emésztési rendellenesség, szélsőséges diéta vagy tartós antibiotikum kezelés hatására felléphet a hiánya.
Egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként is találhatunk róla írásokat.
Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj, a köröm és a bőr kezelésére fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként is a haj, a bőr és a köröm erősítésére.
A biotin hiányának leggyakoribb tünetei:
- Hajhullás (alopecia)
- Krónikus kötőhártya-gyulladás
- Dermatitisz formájában hámló bőr (vörös kiütések a szem körül, az orr, a száj és a nemi szervek területén)
- Neurológiai tünetek felnőtteknél, mint a depresszió, levertség, hallucináció, zsibbadás és bizsergés a végtagokban
A B-7 vitamin számos nyers ételben megtalálható. 100 fok feletti hőmérsékleten elbomlik, emiatt a főtt ételekben előfordul, de magasabb hőmérsékleten sültekben nem. Jelentős biotin-tartalmú étel a mángold, nyers tojássárgája, a máj és a leveles zöldségek. Felszívódását és hasznosulását befolyásolják az ételben megtalálható fehérjék. Például a nyers tojás fehérjéje teljesen semlegesíti a sárgájában található biotint.
A biotin az alábbi élettani folyamatokban játszik fontos szerepet:
- részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében,
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
- hozzájárul a haj és a bőr normál állapotának fenntartásához,
- hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.