A króm – Chromium Picolinate – esszenciális nyomelem, mely számos vegyületben jelen van. Szüksége van rá az emberi szervezetnek a szénhidrát- és a zsíranyagcsere során. A mezőgazdasági kultúra mai állapota és a táplálkozási szokások miatt a felnőtt lakosság króm bevitele 20-40%-al csökkent, miközben ételekből csekély (kisebb, mint 3%) a felvétele. Az alacsonyabb zsírtartalmú ételek (teljes kiőrlésű gabonapelyhek, burgonya, szilva, sörélesztő, számos magvak) általában több krómot tartalmaznak, mint a zsíros ételek.
A Chromium Picolinate a legáltalánosabban elterjedt formula az étrend-kiegészítők között. A pikolinát gyártása során a triptofán nevű aminosavval alkot párt a krómmal, ezáltal a test sokkal jobb hatásfokkal képes felvenni. Krómhiányosoknál előfordulhat izgatottság, zavar lesz az aminosav-anyagcseréjükben, magas lesz a triglicerid- és a koleszterinszintjük.
A króm:
- Részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében – azaz a szénhidrát, fehérje és zsíranyagcserében. Segíti a fehérjéket eljuttatni oda, ahol a szervezetnek szüksége van rá.
- Szénhidrát anyagcserére gyakorolt kedvező hatása miatt a cukorbetegeknek különösen figyelemmel kell lenni a megfelelő bevitelre.
- Hozzájárul a szervezet normál vércukorszint fenntartásához.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.